Kaçak Akım Rölesi

28-04-2023 22:18
Kaçak Akım Rölesi
Kaçak Akım Rölesi Neden Atar?

Kaçak akım rölesi, aynı zamanda kaçak akım sigortası olarak da adlandırılır. Bu röle, elektrik tesisatını koruyan en önemli tesisat elemanlarından biridir. İnsan hayatı ve güvenliği için vazgeçilmez bir elemandır. Bugünün bina ve işletmelerinde de elektrik ruhsatı alabilmeniz için rölenin sigorta panosu içerisinde bulunması gerekmektedir.

Bu yüzdendir ki bazı işletmelerde teftiş yapan iş güvenliği ve sağlığı uzmanları tarafından gözlem sırasında sigorta panoları içerisinde bulunmayan kaçak akım röleleri gözlemlenmekte ve işletme uyarılmaktadır. Aksi takdirde elektrik akımları düzensiz bir şekilde gelebilir ve insan hayatını tehdit edecek boyutlara ulaşabilir.

Kaçak akım rölesi neden atar sorusuna geçmeden önce, çalışma prensibinin bilinmesi gerekmektedir. Bu rölenin çalışma prensibi devreye giren akım ile çıkan akım arasındaki fark olarak anlatılabilir. Kaçak akım rölesi pek çok neden veya sorundan dolayı atabilir.

Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.

Kaçak Akım Rölesinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda sıralanan durumlardan kaçak akım rölesinin bozuk olduğu anlaşılamıyorsa alternatif bazı durumlara yönelebilirsiniz. Buradaki amaç gerçekten rölede bir sorun olup olmadığını anlamaktır. Tüm fişler çıkarılıp tesisata elektrik verildiğinde kaçak akım rölesi hala atıyorsa bu durumda ya elektrik tesisatı sorunludur ya da röle bozuktur.
Fakat fişler çıkarıldığı zaman röle atmıyor ve elektrik akımı düzenli bir şekilde geliyorsa bu durumda lambalar veya fişe takılan herhangi bir elektronik cihazında elektrik kaçağı olduğundan şüphe edilebilir. Bu durumda lambalar ve elektronik cihazlar tek tek elektriğe bağlanarak sorunun hangisinde olduğu çözülebilir.

Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi

Bu elektrik elemanı, gerektiği durumlarda elektrik akımını kestiğinden dolayı can ve mal kayıplarını önleme görevini üstlenir. Bu öneminden dolayıdır ki kaçak akım rölesinin bozulması ciddi sonuçlar doğurabilir.

Röle faz ve nötr etkileşimleri sayesinde çalışır. Bu iki uç arasındaki farkı hesaplayarak gerekli doğru akımı sağlar ve kontrollerini yapar. Bu uçlar arasındaki amper daha önceden belirlenen amperin altında ise röle elektriği keserek can ve mal kayıplarının önüne geçmiş olur.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu durumun geçici olduğudur. Eğer kaçak akım rölenizde bir sorun var ve sürekli bu durum tekrar ediyorsa mutlaka bir profesyonelden destek alınmalıdır. Sürekli atan rölenin çalışması için öncelikle bulunduğunuz tesis veya bina içindeki tüm elektrik sigortaları kapatın.

Ardından panoya ait olan ana sigorta açılarak kaçak akım rölesi de açılır. Daha sonra sigorta kutusundaki kapatılan sigortalar tek tek açılarak elektrik akımı sağlanır. Eğer diğer sigortaları açarken röle tekrar atıyorsa röleyi attıran sigorta kapalı tutularak diğer sigortalara elektrik akımı sağlanabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.